Klíma rendszer felülvizsgálat

A klíma- és hűtéstechnikai berendezések karbantartásánál 3 fő szempontot kell figyelembe venni.

 • Az első szempont az egészségünk megőrzése: ne fertőződjön el a berendezésünk.
 • A második szempont az energia felhasználás csökkentése.
 • A harmadik szempont a berendezések élettartamának növelése.

A hűtő- és klímarendszerek üzemeltetői jelentős energia megtakarítást érhetnek el ha a berendezéseiket rendszeresen karbantartják. Egy Svédországban készített tanulmány szerint 164 vizsgált berendezés 87 százaléka már a beüzemeléstől számított rövid időn belül nem megfelelően üzemelt. Ennek legfőbb oka a hűtőrendszerek hőátadó felületeinek élkoszolódása. Ezeket a felületek, lamellákat a technika fejlődésével egyre sűrűbbre gyártják a jobb helykihasználás érdekében.

Ennek a sűrűbb lamelláztatnak köszönhetően a por és egyéb szennyeződések könnyebben megtapadnak a felületen, és a hosszabb ideig nem tisztított berendezéseknél ez teljesen el is tömődhet. Az így lerakódott szennyeződések megakadályozzák a levegő szabad áramlását túlmelegedést, ezáltal nagyobb energia fogyasztást, rosszabb esetben a készülék leégését is eredményezheti. Különösen nagy veszélynek vannak kitéve azok a klímaberendezések ahol nyárfák vannak a közelben mert ennek a szálló virága akár egy pár nap alatt is képes elszennyezni egy berendezést. Rendszeres karbantartás mellett akár 10-20 százalékos energia megtakarítást érhetünk el.

A másik dolog ami a karbantartás mellett érvel a klíma- és hűtőberendezésekben található mechanikus forgó, mozgó alkatrészek és főként elektromos rendszerek működésének a felülvizsgálata. A mechanikus alkatrészek kopása csapágyak elhasználódása vibrációhoz és fokozatosan erősödő zajhatáshoz vezethet. Az elektromos rendszer felülvizsgálata fontos a megfelelő működés és energia fogyasztás érdekében, sőt egy elhanyagolt klímaberendezés akár súlyos áramütést is okozhat.

Van még egy fő probléma a klíma és hűtéstechnikai berendezéseknél amire nagyon oda kell figyelni, ez a hűtőközeg szivárgás ez több problémát is okozhat. Ami a legszembetűnőbb probléma hogy a berendezésünk nem fog megfelelően hűteni és ezáltal nő az energia fogyasztás és csökken a teljesítmény. Nagyobb hűtőközeg hiány mellett való üzemeltetés a berendezés tönkremenetelét is okozhatja. Másik és nem utolsó szempont bizonyos hűtőközegek környezet károsító hatása. A 1516/2007/EK Rendelet a 842/2006/EK rendelet alapján az egyes fluortartalmú üvegházhatású gázokat tartalmazó helyhez kötött hűtő-, légkondicionáló és hőszivattyú-berendezések általános szivárgásellenőrzési eljárásnak kell alávetni, ez az üzemeltető feladata.

Egy átlagos klímaberendezésnél az alábbi karbantartási munkákat kell elvégezni:

 • A klímaberendezés beltéri egységének burkolatának tisztítása.
 • Beltéri egység szűrőinek vegyszeres tisztítása, fertőtlenítése ha szükséges cseréje.
 • Beltéri egység hőátadó felületének, cseppvíztálcájának és csövének valamint a ventilátor egységnek vegyszeres tisztítása.
 • Kültéri egység kondenzátorának sűrített levegővel, vagy erősen szennyezett felületnél nagynyomású mosóval történő tisztítása.
 • A klímaberendezés hűtőközegének nyomásellenőrzése.
 • A klímaberendezés csatlakozóinál hűtőközeg szivárgás ellenőrzés, ha szükséges a csatlakozások felülvizsgálata, utánhúzása.
 • Hűtőközeg utántöltés.
 • A klímaberendezés elektromos rendszerének felülvizsgálata.
 • A klímaberendezés mechanikai egységeinek felülvizsgálata.
 • A klímaberendezés megfelelő rögzítésének a vizsgálata.