Németország: 2030-ra olcsóbb lesz a zöld áram

Németország: 2030-ra már olcsóbb lesz a zöld áram

2012. április 8. | 11:30

 

Egy, a német környezetvédelmi minisztérium által készített tanulmány szerint a megújuló energiaforrásokon megtermelt áram ára 2030-ban már kedvezőbb lesz, mint a fosszilis energiahordozókon megtermelteké, amennyiben Németország képes elérni a 2030-ra megfogalmazott energetikai célkitűzéseit. – számol be a Bloomberg.

A német környezetvédelmi minisztérium által megrendelt tanulmány arra a megállapításra jutott, hogy amennyiben Németország képes a 2022-en nukleáris kivezetést követő megújuló energia célkitűzések teljesítésére, akkor a zöld forrásból származó áram olcsóbb lesz, mint a hagyományos energiahordozókon megtermelt.

A tanulmány megállapítása szerint 2030-ra a megújuló alapú áram átlagos ára 7,6 cent lesz kilowattóránként, amivel szemben a kőszénen vagy földgázon történő termelés 9 cent/kWh feletti árszintet eredményez majd.

A tanulmány egyben megállapítja azt is, hogy kivitelezhető a német nukleáris kapacitások kivezetése; az energiamix átalakítása oly módon, hogy a megújulók részaránya jelentősen növekedjen.

Forrás: Portfolio.hu

http://www.portfolio.hu/vallalatok/zold_energia/nemetorszag_2030-ra_mar_olcsobb_lesz_a_zold_aram.165460.html